Nordic Fitness Expo haluaa kunnioittaa Tom Wrangen muistoa ja perintöä, joka vaikuttaa vielä meissä kaikissa, jotka treenaavat tälläkin hetkellä kuntosaleilla Suomessa.

Tom Wrange oli mies, joka toi Suomeen nykyaikaisen kehonrakennuskulttuurin ja josta sitten myös parikymmentä vuotta myöhemmin kehittyi fitnessurheilu. Tom perusti yrityksen nimeltä Wrange, joka alkoi myymään Weiderin tuotteita postimyynnissä ja toi Suomeen uusia ideoita maailmalta. Hän aloitti yhteyksien pidon IFBB:n silloisen presidentin Ben Weiderin kanssa ja kutsui hänet Helsinkiin yhdessä vuoden 1968 Mr. World -voittaja Chuck Sipesin kanssa vierailulle Suomeen vuonna 1970.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen

Tom Wrange esitteli Weiderin vuoden 1952 Helsingin Olympialaisten järjestäjän ja kansanedustaja Eric von Frenckellille, joka oli myös Kansainvälisen Olympiakomitean jäsen. Lisäksi hän tapasi paljon muita urheiluelämän päättäjiä ja tietysti lehtien toimittajia. Vierailun päätteeksi Weider oli kysynyt, voisiko Wrange perustaa Suomeen IFBB:n alaisen paikallisliiton, jotta IFBB saisi taas yhden maan mukaan ja kilpailutoiminta laajenisi ennestään. Wrange ei ollut kovin kiinnostunut aluksi, mutta päätti sitten kuitenkin lähteä mukaan ja perustaa Suomen oman lajiliiton. Suomen kehonrakennus- ja voimanostoliitto ry. perustettiin 31. tammikuuta 1971.

Vuonna 1971 Arnold Schwarzenegger kävi kolmen päivän esittelykeikalla Stockmannin tavaratalossa Tom Wrangen toimesta ja paikalla kävi käsittämättömät 25.000 katsojaa katsomassa Arnoldia! Arnold kävi Wrangen kutsumana myös seuraavana vuonna Stockmannilla esittelemässä Weider -tuotteita ja lehdissä oli kymmeniä artikkeleja Arnoldista, jotkut yltiöpositiivisia ja jotkut supernegatiivisia. Kehonrakennus kun jakaa mielipiteitä vieläkin.

Wrange myi aluksi Weiderin urheiluravinteita ja laitteita, mutta 1980-luvulla alkoi kehitellä omalla nimellä tuotteita. Tom Wrange teki 14 vuoden uran Suomen Kehonrakennusliitossa ja tuki merkittävällä tavalla painoharjoittelua ja kehonrakennusta tuomalla tähtiesiintyjäksi SM-kilpailuihin Arnoldin lisäksi mm. Frank Zanen, Franco Columbun ja Bill Grantin.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen

Ilman Tom Wrangen tukea moni 1970- ja 1980-lukujen huippu olisi jäänyt paitsi EM- ja MM-kilpailuista, sillä Wrange kustansi kilpailumatkoja useille tuon aikaisille huipuille, kuten EM-, World Games- ja Ms. Olympia-voittaja Kike Elomaalle, viisinkertaiselle MM-mitalistille Keijo Reimanille ja monille muille.

Tom Wrange oli myös perustamassa Pohjoismaiden liittoa ja hän veti edistyksellisesti tiukkaa linjaa dopingin suhteen. Wrange ehdotti lukuisia kertoja IFBB:n vuosikokouksessa dopingtestien aloittamista kehonrakennuksessa, mutta aloite tyrmättiin aina IFBB:n ja Ben Weiderin toimesta ja jätettiin usein myös huomioimatta. Aikaisimman ehdotuksen dopingtesteille IFBB:ssä hän teki jo vuonna 1978. Aika vain ei ollut suotuisa asialle.

Tom Wrange myi omaa nimeään kantaneen yrityksen vuonna 1984, mutta seurasi kehonrakennusta ja myös 1990-luvulla aloitettua fitnessurheilua hyvin tarkasti.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen

Vuonna 2015 Tom kirjoitti ensimmäisen osan muistelmistaan ruotsikielisenä ”Mannen i den blå Anglia”, joka kertoo hänen elämästään ennen siirryttyään mainostoimistoalalta yrittäjäksi 1960-luvun lopulla. Tomin muistelmien toinen osa on suomen kielellä ”Optimal Body – mies body-maailmassa”, joka kertoo hänen yritys- ja yhdistystoiminnastaan kehonrakennuksessa ja fitnessalalla. Tämä muistelmateos tuli ulos vuonna 2017 ja se on ainoa historiankirjoitus suomalaisesta salikulttuurista ja tietysti myös kehonrakennuksesta.

Jos suomalaisen kehonrakennus- ja fitnesskulttuuri vähääkään kiinnostavat, suosittelen Tomin kirjoittamaa Optimal Body -kirjaa.

Tom Wrange menehtyi heinäkuussa 2018, mutta allekirjoittanut ja Tomi Rehell tekivät podcastin, jossa mestari itse kertoo tarinansa videolle.

Teksti: KP Ourama
Kuvat: Tom Wrangen arkisto, KP Ourama

Yhteistyössä SEO-markkinoinnin kanssa