Kun tietää perusperiaatteet lihaksista, on helpompi ymmärtää, kuinka niitä harjoitetaan. Vaikka sanotaankin, että kaikki ihmiset ovat yksilöllisiä ja heidän pitäisi harjoitella ehkä hieman eri tavalla, niin yksi asia on varmaa – jokaisella lihakset kehittyvät samalla tavalla. Monesti kiistellään harjoitusohjelmista, sarjojen-, toistojen-, ja palautumisaikojen määristä, jotka sinänsä ovat turhia, sillä vain kolme asiaa vaikuttavat lihaksen kehittymiseen:

1. Harjoittelusta saatu ärsyke
2. Riittävä ravinto
3. Palautuminen harjoituksesta

Jos yksikin näistä seikoista puuttuu tai on vajaa, niin lihaskehitystä ei voi syntyä.

Lihakselle annettu ärsyke eli stimulaatio pitää olla sellainen, että lihasten homeostaasi eli tasapainotila järkkyy. Lihas pyrkii aina korjaamaan tasapainotilansa sillä tavalla, että tilanne ylikorjataan, eli lihas kasvaa. Vielä nykyäänkin kiistellään tieteessä voiko lihassäikeiden määrä kasvaa ja voiko lihas kasvaa sillä tavalla, mutta yleisesti ollaan ainakin siitä yhtä mieltä, että lihassäikeet kasvavat kokoa, josta sitten lihaskin kasvaa.

Lihaskasvua voi tapahtua vain, jos se laukaistaan insuliinilla, kasvuhormonilla tai testosteronilla. Näitä aineita on ihmisen kehossa ja veri kuljettaa ne oikeisiin osoitteisiin aina tarvittaessa, eli silloin kun ärsyke lihaskasvulle on annettu. Proteiinia tarvitaan lihaksen rakennusaineeksi, hiilihydraatteja eli glykogeeniä ja rasvoja taas energian lähteiksi, ja osaksi myös rakennusaineeksi.

Lihaksella on vain yksi tehtävä – supistua. Kun lihas aktivoidaan, se aktivoituu koko alueeltaan. Jos lihasta ei kuormiteta suurella rasituksella, se käyttää vain osaa lihassäikeistään supistumiseen, mutta jos lihas joutuu ottamaan käyttöönsä koko kapasiteettinsa ja kamppailemaan sen kanssa, niin silloin saadaan aikaiseksi lihasärsyke. Jos ärsyke on riittävä – lihas kasvaa. Eli kun halutaan lihaskasvua, on harjoiteltava progressiivisesti raskailla painoilla – lihas on ylikuormitettava.

Periaatteessa lihas voi kasvaa joka harjoituksesta, jos vain sille on annettu riittävä ärsyke, sekä ravintoa ja myös huolehdittu palautumisesta. Lihas kasvaa vain, jos palautuminen on ollut täydellistä.

Teksti kirjasta Mega Duty 1994
Kirjoittaja: KP Ourama
Kuva: Jari Lempinen
Kuvassa Peter Keränen vuonna 1993

Yhteistyössä SEO-markkinoinnin kanssa