Vuosi 2023 oli raumalaiselle Eevi Seikkulalle monessa suhteessa täysi kymppi. SM-, MM- ja MM-overall voitot sekä 10 muuta mitalia, Vuoden Urheilija Raumalla ja Vuoden Raumalainen ovat Eevin vuoden saldo ja siihen päälle.

Nordic Fitness Expo Newsin ensimmäinen artikkeli on jo Fitnessurheilija-lehti 2/2023 julkaistu artikkeli,jota on päivitetty 5. tammikuuta syksyn kilpailutapahtumista.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen
MM-kilpailussa Overall-voittajana. Kuva Igor Kopcek/Eastlabs

Kerro vähän taustastasi.
– Olen 23-vuotias treenaamista rakastava urheilija Raumalta. Tällä hetkellä teen täyspäiväisesti töitä, minkä lisäksi opiskelen erilaisia kursseja avoimessa yliopistossa. Ensi vuonna olisi tarkoitus hakea opiskelemaan yliopistoon. Päivätyön lisäksi ohjaan satunnaisesti poseerausta sekä kilpatanssia. Perheeseeni kuuluu vanhempieni lisäksi pikkuveli, pikkusisko ja tiibetinspanieli Oiva. Etenkin äidin ja isovanhempieni kanssa olemme erittäin läheisiä.

Minkälainen urheilutausta sinulla on?
– Urheilutaustaa minulta löytyy uinnista ja kilpatanssista. Harrastin uintia vuosina 2005–2013 ja tanssia 2012 – 2019. Fitnessin aloitin loppuvuodesta 2019, ja kilpailin ensimmäisen kerran syksyllä 2020.

Kerro kilpatanssiharrastuksestasi ja siinä kilpailemisessa?
– Kilpatanssi on arvostelulaji, jossa on kymmenen eri tanssilajia. Mielestäni se on myös hyvin lähellä fitnessiä, etenkin artistic fitnessiä: se on arvostelulaji sekä esteettistä ja monipuolista. Lopetimme parini kanssa kilpailemisen, kun hänellä meni eturistiside poikki vuonna 2019.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen
Fitness SM-kilpailussa syksyllä 2023. Kuva Tommi Mankki

Miten aloitit treenaamaan ja koska?
– Kiinnostuin fitnessistä vuoden 2018 aikana, yllätys, yllätys, somen kautta. Näin erilaisia videoita ja aloin selvittelemään, mistä lajista oikein oli kyse. Nuorempana olisin halunnut harrastaa esim. rytmistä voimistelua tai aerobicia, mutta valitettavasti se ei ollut mahdollista valmennuksen puutteista johtuen. Ajattelin, että vapaaohjelmassa saisin toteuttaa samanlaisia elementtejä, joita näissä lajeissa on. Olen opetellut kaikki notkeus- ja voimistelujutut itsenäisesti vasta, kun aloitin fitnessin. Nykyään minulla on onneksi osaavat valmentajat, joilta saan kullanarvoisia vinkkejä vapaaohjelmaani. Kun aloitin valmennuksessa 2019, en ollut juurikaan treenannut kuntosalilla ja olin todella pienikokoinen. Innostuin treenaamisesta kuitenkin todella nopeasti, ja se on mielestäni ihan parasta puuhaa!

Kerro valmentajistasi?
– Valmentajani ovat Piia Pajunen ja Johannes Leivo. Olemme tehneet yhteistyötä vuoden 2022 alusta saakka. Heidän avullaan olen saanut runsaasti lisää tekniikkaa ja monipuolisuutta vapaaohjelmaani. Heidän osaamisensa voimistelu- ja cheerpuolelta täydentää mainiosti omaa osaamistani tanssin puolelta.Salitreenit muuttuivat myös kehittävimmiksi heidän myötänsä. Seuraamme jokaisen treenin edistymistä, ja olemme katsoneet tekniikat tarkasti kuntoon. Heidän avullaan olen saanut myös ajatusmaailmaani paremmaksi monessa osa-alueessa, kuten syömisessä ja levossa. Olen todella kiitollinen, että olen löytänyt heidän minun tukijoukkoihini.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen
Fitness SM-kilpailussa syksyllä 2023. Kuva Tommi Mankki

Ehditkö tekemään mitään muuta fitnessharrastuksen lisäksi?
– Fitnessin lisäksi rakastan lenkkeillä koirani kanssa, pelata lautapelejä ja viettää aikaa ystävieni kanssa. Kiireisen päivän jälkeen nautin sudokujen selvittämisestä ja Pepsi maxin juomisesta! Näin kesäisin on parasta, kun treenin jälkeen voi pulahtaa suoraan uimaan ja pyöräillä paljon.

Miten treenaat?
– Treenaan lähes aina kuutena päivänä viikossa. Viikkoon kuuluu neljä salitreeniä, kolme vaparitreeniä sekä lähes päivittäin poseerausta, venyttelyä ja mielikuvatreeniä. Minulle sekä henkisesti että fyysisesti on tärkeää myös pitää kevennysviikkoja. Yleensä pidän viiden viikon välein kevennysviikon, jolloin treenaan puolet vähemmän normaalista. Salitreeneissä mielestäni on tärkeää pyrkiä aina progressiiviseen tekemiseen. Pyrin siihen, että jokainen treeni on jollain osa-alueella parempi kuin edellinen. Koen, että sali- ja vaparitreenit ovat yhtä tärkeitä, ja treenaamisen suhteen olen aina ehdoton.

Noudatatko tiukkaa ruokavaliota ympäri vuoden?
– Kilpailukauden ulkopuolella en noudata mitään ruokavaliota. Olen jo nuoresta saakka syönyt tasaisesti viisi kertaa päivässä, ja maalaisjärjellä pärjää mainiosti. Herkuttelu kuuluu myös normaaliin syömiseeni. Kilpailukaudella syön ruokavalion mukaan, ja pyrin syömään mahdollisimman monipuolisesti. Koska minulla on jo monta kilpailukautta takana, syöminen on stressitöntä ja helppoa.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen
Fitness SM-kilpailussa syksyllä 2023. Kuva Tommi Mankki

Miten jaksat kaudesta toiseen treenata ja ennen kaikkea kilpailla?
– Olen nuoresta asti treenannut ja kilpaillut, ja siitä on tullut minulle elämäntapa. En koe kilpailukausia hirveän rankoiksi, ja sen takia olen pystynyt kilpailemaan monia kausia juniorina. Aikatauluttaminen ja priorisointi ovat ehdottomia asioita kilpailukaudella. Koen kuitenkin, että fyysisesti on tärkeä päästä kunnolla palautumaan, joten ainakin ensi vuoden pidän taukoa kilpailemisesta. Olen määrätietoinen ja kunnianhimoinen, minkä takia minulla on heti seuraavia tavoitteita ja parannuksia mielessäni. Pyrin aina tuomaan kilpailuihin jotain uutta ja parempaa.

Mikä on parasta kilpailemisessa?
– Kilpailemisessa parasta on esiintyminen ja se hetki, kun näkee pitkän kauden tulokset. Kilpailuissa on paljon samanhenkisiä ihmisiä, joiden kanssa on upeaa jakaa jännittävä kilpailuhetki. Lajin parista olenkin saanut paljon ihania ihmisiä ympärilleni ympäri maailmaa.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen
Fitness SM-kilpailussa syksyllä 2023. Kuva Tommi Mankki

Miten valmistauduit ja latasit akkusi EM-kisan jälkeen, kun lähdit valmistautumaan MM-kisaan?
– EM-kilpailun jälkeen sain lisää motivaatiota eteenkin vapaaohjelman kehittämiseen. Huomattiin paljon korjattavia asioita muun muassa esiintymisessä ja liikekielessä. Näin ollen minulla oli selkeä suunnitelma, mitä syksyn kaudella tulee tehdä ja parantaa. Heti EM-kisojen jälkeen tiesin, että tarvitsen hetken vapaata treenaamisesta ja tarkan ruokavalion noudattamisesta. Kevään kauden jälkeen näin paljon ystäviä, kävin ulkona syömässä ja latailin akkuja kohti tärkeää kisakautta. Koen, että mm-kisakausi oli sekä fyysisesti että henkisesti haastavin kauteni ikinä. Perusteellinen valmistautuminen ja mielikuvien harjoittaminen kuitenkin mahdollistivat onnistuneen, koko vuoden kestävän kisarupeamani.

Miten SM ja MM-kisat menivät omasta mielestäsi? Kerro mitkä olivat noissa kisoissa fiiliksesi?
– NFE:n kilpailut olivat minulle henkilökohtaisesti tärkeät kilpailut. Kisasin viidessä eri sarjassa, ja voitin yllätyksekseni jokaisen sarjan. Tämä ylitti kaikki toiveeni ja tavoitteeni. Parasta oli, kun kisojani tuli katsomaan äitini, pappani ja tärkeät ystäväni. Heidän lisäksi omat valmentajani, Piia Pajunen ja Johannes Leivo, olivat mukana auttamassa ja tukemassa. NFE:n jälkeen koin älytöntä kiitollisuutta valmentajiani ja läheisiäni kohtaan. MM-kilpailuihin valmistauduin sillä mentaliteetilla, että kisasta tulee pitkä ja rankka, mutta täytyy antaa kaikkensa. Artistic fitnessissä taso on noussut huimasti viime vuosien aikana. Minulla oli keskiviikkona semifinaalikierrokset, ja torstaina kaikki neljä finaalikierrosta. Lavalla tuli oltua palkintojenjaon lisäksi yhteensä 14 kertaa, ja kilpailupaikalla vietin n.19 tuntia. Rupeaman jälkeen olin hieman väsähtänyt, mutta en vaihtaisi sekuntiakaan pois. Voitin MM-kilpailuissa artisticin aikuisten sarjan MM-kultaa sekä overallin. Lisäksi olin aikuisten bikini-sarjassa hopealla, mikä tuli kyllä täysin yllätyksenä. Alun perin tavoitteenani aikuisten bikinistä oli top10 sija. Kisapäivän jälkeen oli ihana viettää aikaa Espanjassa ystävien kanssa, ja kannustaa muita kisaajia parhaimpiin suorituksiinsa.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen
Fitness SM-kilpailussa syksyllä 2023. Kuva Tommi Mankki

Kisakauden päätteeksi sinut valittiin Raumalla vuoden urheilijaksi ja myös Vuoden Raumalaiseksi. Miten reagoit näihin nimityksiin ja miten koet asian?
– Olen aivan älyttömän onnellinen ja kiitollinen, että kotikaupunkini on muistanut minua näillä titteleillä. Positiivinen ja kannustava henki Raumalla on käsinkosketeltavaa, ja upeaa, että myös fitnessurheilijaa on muistettu ja palkittu. Tulen muistamaan palkitsemiset lopun elämäni.

Olet nyt artistic fitnessin MM Overall-voittaja ja bikini fitness MM-hopeamitalisti. Mikä on seuraava tavoitteesi ja koska kisaat seuraavaksi?
– En olisi koskaan uskonut, että juniori-ikäisenä voin saavuttaa näin paljon. Fyysisten palkintojen lisäksi olen saanut lisää henkistä kapasiteettia, ystäviä ja oppeja monista eri asioista. Seuraavia kisasuunnitelmia ei ole vielä lukkoon lyöty. Ensi vuosi menee koulu- ja ura-asioissa. Kuitenkin sekä vapaaohjelma- että salitreenitkin pysyvät arjessani joka hetkessä.

Teksti ja haastattelu: KP Ourama
Kuvat: Tommi Mankki, Igor Kopcek/Eastlabs

Eevi file
Syntymäaika ja -paikka: 15.1.2000 Rauma
Pituus: 164,5 cm
Paino offilla: 62–65 kg
Paino kilpailuissa: 49–51 kg
Mieliruoka: lohi, lihapullat, perunamuusi ja puuro
Mielijuoma: Pepsi Max, vesi ja Celsius

Kilpailu-ura:
Boldattuna yleisten sarjojen kilpailut

2020:
SM-kilpailut, acrobatic fitness 3.sija

2021:
EM-kilpailut, artistic fitness juniorit 1. sija + over all
EM-kilpailut, artistic fitness yleinen sarja 3. sija
IFBB Sports Games, artistic fitness 1. sija + over all
IFBB Sports Games, bikini fitness 2. sija

2022
Fitness Classic, artistic fitness 1. sija
Fitness Classic, bikini fitness yleinen sarja 2. sija
Fitness Classic, bikini fitness juniorit 2. sija
EM-kilpailut, artistic fitness juniorit 2. sija
EM-kilpailut, artistic fitness yleinen sarja 1. sija + over all
EM-kilpailut, bikini fitness juniorit 3. sija
EM-kilpailut, bikini fitness yleinen sarja 8. sija

2023
Fitness Classic, artistic fitness yleinen sarja 1. sija
Fitness Classic, artistic fitness juniorit 1. sija
Fitness Classic, bikini fitness yleinen sarja 2. sija
Fitness Classic, bikini fitness juniorit 1. sija
EM-kilpailut, artistic fitness yleinen sarja 2. sija
EM-kilpailut, artistic fitness juniorit 3. sija
EM-kilpailut, bikini fitness yleinen sarja 5. sija
EM-kilpailut, bikini fitness juniorit 3. sija
SM-kilpailu, bikini fitness – 166 cm 1. sija
SM-kilpailu, artistic fitness yleinen sarja 1. sija
MM-kilpailu, artistic fitness – 168 cm, 1. sija + overall
MM-kilpailu, artistic fitness juniorit 21–23-vuotiaat 2. sija
MM-kilpailu, bikini fitness yleinen sarja 2. sija
MM-kilpailu, bikini fitness – 166 cm 5. sija

Yhteistyössä SEO-markkinoinnin kanssa